Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jöhetnek az átlátszó mobilok

2011.07.28

 

Jelenleg a mobiltelefonok körében a hódító trend – az egyre nagyobb kijelző mellett – az egyre vékonyabb készülék. Ezt a tömörséget azonban most végre felválthatja az átlátszósággal jövő légies könnyedség, valamint a környezet színeibe beleolvadó visszafogottság.

 


Átlátszó vagy áttetsző kijelzők, billentyűzetek és áramköröket már ezelőtt is gyártottak, míg más alkatrészeket egyszerűen elég volt ultravékony méretben gyártani a fény áteresztéséhez. A mobiltelefonok (és egyéb mobil eszközök) esetében azonban egy óriási gonddal küszködtek a mérnökök: az akkut eleddig nem sikerült átlátszóvá, vagy még áttetszővé sem tenniük. Ez most megváltozott, hála a Stanfordi Egyetem kutatócsoportjának.

A Yi Cui által vezetett csapat megoldása az átlátszó elektrolitba ágyazott elektróda-rács, amelyből utóbbi az emberi szem felbontóképességénél is vékonyabb, ezért láthatatlan. A gél elektrolit miatt pedig az egész akku hajlékony.


A jelenleg is fejlesztés alatt álló átlátszó akku természetesen jelenleg még alulmúlja hagyományos társát. Cui nyilatkozata szerint az akku átlátszósága állítható, és akár az üvegével egyező is lehet. Sajnos azonban az átlátszósággal fordítottan arányos a tárolt energia mértéke. Cui szerint az 50-80%-ban átlátszó (hagyományos, azonos méretű társaihoz képest feleannyi vagy harmadannyi energiát tároló) akku tekinthető ésszerűnek. Mivel azonban az átlátszó mobileszközök vastagságérzete teljesen más, az sem elképzelhetetlen, hogy az új akkuk – így a készülékek – kissé vastagabbak lennének, mint a jelenlegi csúcsmodellek.

Egy másik óriási előnye az átlátszó akkuknak, hogy ezeket optikai érzékelővel is lehetne ellenőrizni. Ki tudja, a jövőben talán már ránézésre meg lehet mondani, hogy egy akku élete végét járja-e, vagy még nem kell bajlódnunk a lecserélésével.

 

 

Neked kellene ilyen telefon? ÍRD MEG KOMMENTBEN!

 

 

Láthatod ahogy csörög az ébresztőóra előről....majd megfordítod, és: HátULRÓL!!!!!

Jeeeee...... Nagyon jó. Már csak az a kérdés van rá pénzed?

 

A mappában található képek előnézete Avril Lavigne LEGFRISSEBB Képek!


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< November >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Statisztika

Online: 2
Összes: 218668
Hónap: 3041
Nap: 93