Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lefújták a szmogriadót Budapesten

2011.11.05

A levegő minősége valamennyire javult, a riasztási fokozat helyett a tájékoztatási van érvényben. Tarlós együttműködést kér az autósoktól.


Fotó: MTI

A pénteki mérési eredmények alapján Budapesten megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett.

Riasztás helyett tájékoztatás

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye november 4-én hét mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (köbméterenként 75 mikrogramm), ugyanakkor a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm) egyik mérőponton sem lépte túl. Szombaton a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható a levegő minőségének romlása. Tarlós István főpolgármester ezért a vonatkozó jogszabályok alapján megszüntette a riasztási fokozatot, egyidejűleg elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések megszüntethetők, ha a szálló por koncentrációja valamennyi folyamatosan működő automata mérőállomáson, egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

Segít az időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint szombaton a reggeli órákig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, pár csepp eső is előfordulhat, de számottevő csapadék nem valószínű. Reggeltől felszakadozik a felhőzet, majd több-kevesebb napsütés várható. A délkeleti szél napközben időnként kissé megélénkülhet. Az elmúlt napokhoz képest az átkeveredési réteg a felhőzet miatt szombatra virradó éjszaka nem szűkül össze annyira, így a szennyezőanyag-koncentráció sem tud olyan kiugróan magas szintre megnövekedni. Napközben a kissé megélénkülő szél segítheti az átkeveredést.

A következő éjszakán viszont ismét gyenge légmozgás, kevés felhő, erősebb kisugárzás várható, így az átkeveredési réteg jelentősen összeszűkülhet ismét. Ezáltal a szálló por koncentrációja újfent gyors emelkedésnek indulhat, így összességében a napi átlagok várhatóan a tájékoztatási szint felett alakulnak, kisebb valószínűséggel egy-két helyen a riasztási szintet is elérhetik - ismerteti a közlemény.

Együttműködést kér Tarlós

A mérési eredmények és az előrejelzés alapján továbbra is érvényben van a főváros közigazgatási területén az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma. Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet romlása elkerülhető legyen. Ezért Tarlós István főpolgármester a lakosságtól és a légszennyezőktől ismételten azt kéri, hogy mérsékeljék, lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművekét), inkább a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, s mérsékeljék a gépjárművek alapjárati üzemeltetését is. Az üzemeltetők társadalmi felelősségvállalására hivatkozva kéri továbbá a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátásának csökkentését, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését (azaz, ha egy háztartásban van földgáztüzelési mód, akkor ne használják a szilárdtüzelésű kandallót, cserépkályhát).

Mindent tudni akar a szmogról és a szálló porról? Kattintson ide!
Forrás: MTI
Cimkék: szálló por, légszennyezettség, szmog

Kérünk téged, mondd el véleményed hozzászólásban! Gördülj kicsit lejjebb! 

 

A mappában található képek előnézete Sztárok,Érdekességek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképUtolsó kép


Facebook


Archívum

Naptár
<< December >>
<< 2019 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statisztika

Online: 1
Összes: 306144
Hónap: 4027
Nap: 103